16.2.09

kenape lelaki lebih menonjol di universiti tetapi perempuan pula menonjol ms zaman sekolah??




satu topik yg sgt menarek utk dibincangkan..
it really happens,even 4 me..
dlu masa skolah ingat agy.
top student skolah sy lelaki(bknnyer xde lgsg tp ckitla)
n then bederet2 perempuan.
dat time bole kata sume klas perempuan yg konker(cmni ke eja die,ntahla taram jer)
klau ade laki pn bole kire pkai jari
ketua pengawas pn perempuan..huhu

BUT, bile di u..lelaki yg m'ungguli'
xyh tgk jauh2 la, klas sy skrg pun lelaki lg menonjol
eventhough perempuan lg ramai
top student lelaki, ketua itu,ketua ini LELAKI..
nk lawan?..oh xterlawan..huhu~

nape yek agaknyer..??

hurmmm...

adakah sbb ms skolah perempuan lbh pandang ke depan dr lelaki?
or lelaki masih lg di alam kebudak-budakan?
or bile di universiti lelaki lebih pandang ke depan memandangkan mereka telah sedar tanggungjwb yg bakal mereka pikul?
n perempuan pulak hanya bayangkan their marriage yg bakal diorg hadapi? (so dat diorg lebih memikirkan cmne nk jage ank,nk pandai masak, n so on.....)


sy penah tanye kwn2 yg lain, minta pandangan, semua setuju..
bcz it keep happens..

dan tibe2 sy dgr pandgn dr seorg kwn yg sy anggap tula pandangan yg paling xmasuk akal..
die kata ade sorg pakar motivasi ni la ckp salah 1 faktor bnda ni jd sbb LELAKI MAIN GAME..
hah main game???what d fish laa..
sbb ape tau..
ni la statement2 yg dapat sy conclude kn;
lelaki sering didedahkan dengan game since dr kecil lagi
perempuan pn ade..tp main anak patung, main masak2, doktor2,jual ns lemak haha teringat plak..ngee(blushing)
permainan cmtu rilex jer, yg penting sronok..(eh mmg sronok pn)
tp lelaki main game yg train diorg sentiase nk menang
main tembak2 ke cm dota tu, left4dead,fifa,counter strike n all dat
sume tu menguji mentaliti diorg
klau kalah mmg frust hbs laa
so dr kekalahan diorg akan learn from their mistakes
sampaila diorg menang...
even sy as PEREMPUAN ni pn bile main game sy rs xde mslh klau kalah
biasela tu adat permainan mmg ade menang kalah huhu~

hurm klau dipikirkan balik mmg ade logiknyerr..
sbb kebanyakan kwn2 sy di sekolah dlu asyik ckp menyesal xblaja btl2 dlu
teringat ckp cikgu.."kamu akan menyesal bile kamu habis sekolah nnt"..
xde silap lgsg..
ade yg da berubah habis, da jd pendakwah, top student kt tempat blaja diorg..
sy salute bangat sama diorg
tp sy..
dok tang niiiiiii jgk..
xnaik xturun..=(

sy rs afte dis mmg da xbole pandang lekeh la org yg suke main game ni..
cz ade advantages nye jgk..
tp sy xkata main game tu bagus k,
n sy xkata perempuan da xmenonjol lgsg
ade...cume nisbahnyer sedikit je
yg lg top dr lelaki pn ade..

ermm panjang sgt da sy ckp nii...
almaklum la, keje sume da setelll
(rs 'teseksa' tu at least kurang ckit bile beceloteh ni hehe)

p/s: sory klau statemen sy m'ganggu sensitivity sesape..xde niat pn k

4 comments:

tintin said...

heee
so interesting this topic
pasl main game tu mmg btol pon
laki mmg inginkn kemengan
yeahhh
=)

n time sek mmg gul yg mnonjol lebih
laki slow sje..tp
bile dh mningkt dewasa..
laki pulak mnonjolkn diri
lumrah kehidupan

maddin said...

yeahhh!!!its really happend right now...
even...ramai laki pon..pompuan aper kurengnyer..coz "chantik"..??
ahahahha...
so..
tak tau rr...

anis said...

aha.kesimpulan yg snang.laki ade 9 akal.pompuan 1 aje.so kire orait ah tu.aite? hehe

mr. hafis said...

saya ada ramai kawan yang bermain lan game. kehidupan mereka tidak bagus. macam robot. keluar minum kena sindir pun tak paham. macam robot.

cermerlang di universiti kah? betul.

buat apa setiap sem dean list tapi tak tau apa yang diorang belajar. sama aplikasi dengan computer. copy and paste.

hehe. kesian.